Bardzo delikatne, równie dobre z sosem lub bez...
Fot. Ziemniaczano-rybne serduszko przebite strzałą z pomidorowym grotem.... ;) |
Fot. Kotlety ziemniaczano-rybne z sosem |
U nas wygrała opcja z sosem.
Składniki:
- 1/2 dużej cebuli
- 1/2 kg ryby (użyłam surowego filetu łososia)
- 1 bardzo duży ziemniak
- 1 łyżka stopionego masła słonego
- 1 jajko
Przyprawy:
- 4 suszone pomidory
- 1/2 łyżeczki szczypiorku
- czubryca czerwona
- czerwona papryka słodka
- czerwona papryka ostra
- mieszanka ziół "zioła prowansalskie"
Do gotowania ziemniaków:
- woda
- sól
Do gotowania ryby:
- woda
- liść laurowy
Do obtaczania kotletów:
- ziarna białego sezamu
Do smażenia cebuli:
- olej (użyłam słonecznikowego) + masło
Do smażenia kotletów:
- olej (użyłam słonecznikowego) + masło
Do smażenia kotletów:
- olej (użyłam słonecznikowego) + masło
Ilość składników dla trzech osób.
Przygotowanie:
Ziemniaka myję i gotuję w "mundurku" w wodzie z dodatkiem soli.
Studzę, obieram i rozdrabniam na gładką masę z pomocą np. widelca.
Cebulę kroję drobno i podsmażam na oleju.
Rybę, ziemniaki, jajko, suszone pomidory (pocięte na cienkie paseczki), cebulkę, roztopione masło i przyprawy mieszam dokładnie.
Dodaję szczypiorek i znowu dokładnie mieszam.
Formuję małe kotleciki. Obtaczam w ziarenkach sezamu. Sezamową panierkę lekko wgniatam.
Kotleciki smażę na oleju. Wyszło 12 sztuk.
Smacznego :)
P.S. Jako przekąskę podałam z pomidorkami koktajlowymi. Jako główne danie kotlety wystąpiły na stole z sosem pomidorowo-jogurtowym z dodatkiem suszonych pomidorów i sera Camembert.
P.S. 2. Przepis bierze udział w konkursie Kulinarny Blog Roku: http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=832
(o mało nie zapomniałam dodać ;)
Ależ to śliczne! W dodatku to kotleciki rybne :) Super!
OdpowiedzUsuńCzuje się zaszczycona, że komuś spodobały się. Wielkie dzięki :)
Usuń