Fot. Kawa... niemal mrożona |
Składniki:
- 200 ml. mleka "prosto z lodówki"
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, tej ulubionej
- ewentualnie 1/2 łyżeczki cukru lub słodzika naturalnego z soku brzozy
- bita śmietana (ok. 100 ml)
- sos czekoladowy (ok. 1 łyżeczka)
- 1 łyżka wiórek czekoladowych
Składniki na jedną szklankę kawy z mlekiem.
Przygotowanie:
1. Zimne mleko wlewam do dużej szklanki
2. Do mleka dodaje dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Chwilę czekam aż proszek nasyci się wilgociom.
3. Energicznie mieszam mleko kilkadziesiąt sekund aż do rozpuszczenia się kawy. Próbuję. Dodaję cukier, wiórki czekoladowe. Jeszcze raz mieszam.
4. Dodaję na wierzch bitej śmietany. Maksymalnie dużo ;)
5. Ukoronowanie.
Polewam bitą śmietanę sosem czekoladowym.
Smacznego życzy poranny łasuch :)
P.S. Inne pomysły na ukoronowanie kawy z mlekiem: cynamon, cukier waniliowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz