Fot. Mięsko drobiowe z warzywami i bobem |
Składniki:
- mięso drobiowe (ok 1/2 piersi)
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 duża cebula
- 2 szklanki ugotowanego bobu
Do gotowania bobu:
- woda
- sól
Do smażenia, duszenia:
- olej (użyłam kukurydzianego)
Przyprawy:
- przyprawa "shoarma"
- sproszkowane chilli
- sproszkowana kolendra
Ilość składników dla dwóch osób.
Do dzieła:
Bób gotuję w lekko osolonej wodzie. Odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.
W międzyczasie:
Wszystkie warzywa myję ;)
Cebulkę kroję w "piórka"
Paprykę czerwoną kroję w kostkę.
Paprykę żółtą kroję w "piórka".
Mięso kroję w paseczki
o grubości ok 2 cm i długości ok. 4 cm.
Wrzucam na rozgrzany olej.
Posypuje przyprawą "shoarma" i podsmażam.
Cebulę wrzucam na patelnię, doprawiam chilli i krótko podsmażam.
Dodaje pokrojoną paprykę, kolendrę. Mieszam i kilka minut duszę na bardzo małym ogniu.
W tym czasie łuska ugotowany bób. Dodaję na patelnię. Mieszam i jeszcze chwilę duszę pod przykryciem.
Gotowe :)
Bardzo kolorowe danie... i smaczne, ale to już trzeba sprawdzić osobiście ;)
Smacznego :)
P.S. Jeśli dysponuję dłuższym czasem na przygotowanie tego dania, mięsko marnuję ok. 30 minut w mieszaninie oleju i shoarmy.
P.S. Jeśli dysponuję dłuższym czasem na przygotowanie tego dania, mięsko marnuję ok. 30 minut w mieszaninie oleju i shoarmy.
Pycha:)
OdpowiedzUsuń