Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej (typ 650)
- 200 ml mleka (niepełna szklanka)
- 1 łyżka oleju (użyłam słonecznikowego)
- 1 łyżeczka cukru
- odrobina soli
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ dodatkowo olej do smarowania formy gofrownicy
- 200 ml mleka (niepełna szklanka)
- 1 łyżka oleju (użyłam słonecznikowego)
- 1 łyżeczka cukru
- odrobina soli
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ dodatkowo olej do smarowania formy gofrownicy
Ilość składników na 3-4 gofry (w zależności od pojemności gofrownicy).
Wykonanie:
START: Wszystkie składniki miksuje dokładnie w misce z pomocą robota kuchennego. Odstawiam na ok. 10 minut. Mieszam. Nagrzewam gofrownicę. Formę gofrownicy smaruję olejem. Nalewam ciasta. Zamykam. Piekę. STOP ;)
W razie potrzeby czynność powtarzam... ;)
W razie potrzeby czynność powtarzam... ;)
Smacznego :)
P.S. Przepis na ekspresowy dżem znajduje się tutaj: "Ekspresowy dżem domowy morelowo-bananowy z czereśniami"
P.S. Przepis na ekspresowy dżem znajduje się tutaj: "Ekspresowy dżem domowy morelowo-bananowy z czereśniami"
Fajny goferkek. Lubię i z dżemerem i ze śmietanką. Na pewno zainspiruję się tym łatwym przepisem.
OdpowiedzUsuń