środa, 13 czerwca 2012

Ekspresowy dżem domowy morelowo-bananowy z czereśniami


A. D. 2012, kwiecień, dzień 13, stało się... nastała "Czereśniowa epoka". ;)

... z mocno dojrzałych owoców

Składniki:
- sześć moreli
- 2 banany
- garść czereśni
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 4 łyżki galaretki cytrynowej
- 3 łyżki wody

Ilość składników przygotowana na ok. 2 pełne filiżanki.

Przygotowanie:




1. Na patelnie wlewam 3 łyżki wody. Drzem przygotowuje na najmniejszym płomieniu ognia.

2. Z moreli usuwam z pomocą łyżeczki pestki.

Owoce duszę pod przykryciem kilka minut na patelni.








3. Dodaję pokrojone banany. Gotuję kilka minut pod przykryciem. Od czasu do czasu mieszam. Rozgniatam owoce z pomocą widelca.






4. Dodaję wydrążone czereśnie. Mieszam. Smażę cały czas na najmniejszym ogniu kilka minut odparowując nadmiar wody.







Finisz.  Wyłączam ogień. Stopniowo dodaję galaretkę. Dokładnie mieszam.

Smacznego :)

P.S. Dżem jest niemal bez cukru, więc nie nadaje się do długiego przechowywania. Jest dobry zarówno na ciepło jak i wystudzony. W miarę stygnięcia lekko tężeje.

Użyłam go do smarowania gofrów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz