piątek, 22 czerwca 2012

Soczewica curry z żółtą fasolką szparagową

 






Składniki:
 - 1/2 małej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 400 g pomidorów krojonych z puszki
- 1/2 szklanki soczewicy zielonej
- mała garść fasoli szparagowej żółtej
- 10 plasterków minisalami

Przyprawy:
- curry
- słodka papryka czerwona 
- ostra papryka czerwona
- 4 pomidory suszone

Do smażenia:
mieszanina oleju i masła

Do gotowania soczewicy i fasolki:
- woda
Ilość składników dla 2-3 osób. 

1. Soczewice płukam i wrzucam do gotującej się wody.
2. Fasolkę myję. Odcinam końce. Kroję na kawałki i wrzucam do drugiego garnka do gotującej się wody.
3. Warzywa gotuję aż będą miękkie. Odcedzam.
 4. Obraną cebulkę i czosnek drobno siekam i wrzucam na rozgrzany olej z masłem. Chwilę podsmażam na małym ogniu.

5. Na patelnię dodaję pomidory.Podsmażam na małym ogniu i duszę aż do rozpadnięcia się pomidorów.

6. Dodaję ugotowaną soczewicę. Mieszam.





7. Dodaję fasolkę. Dodaję przyprawy: curry (dużo), słodką i ostrą paprykę, pokrojone salami. Mieszam. Duszę pod przykryciem kilkanaście minut.







Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz