poniedziałek, 25 czerwca 2012

Mięsko drobiowe z warzywami i bobem

...dla miłośników przyprawy "shoarma"

Mięsko drobiowe z warzywami i bobem
Fot. Mięsko drobiowe z warzywami i bobem




Składniki:
- mięso drobiowe (ok 1/2 piersi)
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1 duża cebula
- 2 szklanki ugotowanego bobu








Do gotowania bobu:
- woda
- sól

Do smażenia, duszenia:
- olej (użyłam kukurydzianego)

Przyprawy:
- przyprawa "shoarma"
- sproszkowane chilli
- sproszkowana kolendra

Ilość składników dla dwóch osób.

Do dzieła:

Bób gotuję w lekko osolonej wodzie. Odcedzam i pozostawiam do ostygnięcia.

W międzyczasie:

Wszystkie warzywa myję ;)


Cebulkę kroję w "piórka"


Paprykę czerwoną kroję w kostkę.












Paprykę żółtą kroję w "piórka".

Mięso kroję w paseczki 
o grubości ok 2 cm i długości ok. 4 cm.
Wrzucam na rozgrzany olej.
 Posypuje przyprawą "shoarma" i podsmażam.


Cebulę wrzucam na patelnię, doprawiam chilli i krótko podsmażam.
Dodaje pokrojoną paprykę, kolendrę. Mieszam i kilka minut duszę na bardzo małym ogniu.
W tym czasie łuska ugotowany bób. Dodaję na patelnię. Mieszam i jeszcze chwilę duszę pod przykryciem.





Gotowe :)
Bardzo kolorowe danie... i smaczne, ale to już trzeba sprawdzić osobiście ;)

Smacznego :)

P.S. Jeśli dysponuję dłuższym czasem na przygotowanie tego dania, mięsko marnuję ok. 30 minut w mieszaninie oleju i shoarmy. 

1 komentarz: