niedziela, 1 lipca 2012

Sałatka ogórkowo-nektarynkowa

Gorąco, duszno, parno, wilgotno... lato ;)

Żywiąc się samą wodą z lodem nie przeżyjesz w taką pogodę. ;)
Sałatka orzeźwiająca z nutką słodyczy, pachnąca:

Sałatka ogórkowo-nektarynkowa
Fot. Sałatka ogórkowo-nektarynkowa

Składniki:
- 1/2 ogórka
- 1 nektarynka
- cztery liście kapusty pekińskiej

Przyprawy, sos:
- 1 łyżka oleju lnianego
- 1 łyżka soku z pomarańczy
- kilka listków melisy
- 1 łyżka białego sezamu
 



 Ilość składników dla jednej osoby lub jako małe przekąski dla dwóch osób.

Przygotowanie:

 Ogórek myję, obieram i kroje w ćwierć plasterki.

 


Nektarynkę myję, usuwam pestkę i kroję na półplasterki.



Kapustę pekińską myję, kroję drobno.







Na koniec dodaję: sok pomarańczowy, olej lniany, kilka rozdrobnionych listków melisy i ziarna białego sezamu. Mieszam, mieszam, nakładam... gotowe. :)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz