piątek, 13 lipca 2012

Chłodnik pomidorowo-bazyliowy

 
Alternatywa dla zimnego zsiadłego mleka 
podawanego w towarzystwie ziemniaczków 
okraszonych ziołowym masłem.

Składniki:
- 2 pomidory "żywe" ;)
- 4 pomidory suszone
- 800 ml kefiru
- kilka listków bazylii (użyłam 8 listków bazylii zwykłej i cytrynowej)

Przyprawy:
- chilli
- pieprz
- sól

Do sparzenia pomidorów:
- woda 


Ilość  składników dla dwóch osób


Przygotowanie:


1. Pomidory zalewam w misce gorącą wodą. Po kilku minutach zdejmuję z nich skórkę. Odkładam cztery półplasterki pomidora. Pozostały miąższ kroję w bardzo drobną  kostkę.

2. Pomidory suszone kroję w cienkie paseczki.

3. Odkładam dwa liście bazylii do przyozdobienia chłodnika.
Pozostałe listki bazylii rozdrabniam.










4. Do warzyw i ziół wlewam kefir.
Dodaje przyprawy: sól, pieprz, chilli.
Dokładnie mieszam.

5. Chłodnik odstawiam na około 15 min. do lodówki

6. Już w miseczkach... czas na dodanie ozdób ;). Półplasterki pomidora i listki bazylii układam na chłodniku.


Smacznego :)

P.S.
Prawdopodobnie świetnie odnalazłyby się w tym daniu... rozmaryn, tabasco.... ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz