czwartek, 12 lipca 2012

Jajcarz z warzywami i kolorowymi serami


Kolejne szybkie danie :) 


Składniki:
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
- 1 pomidor
- 5 jaj
- 2 plasterki czerwonego sera "Gouda z czerwonym pesto"
- 1/2 grubego plastra sera Gorgonzola 
- 1 ser Camembert (bez dodatków)

Przyprawy:
- pieprz
- chilli

Do smażenia, duszenia:
- olej (użyłam słonecznikowego), masło


Ilość składników dla dwóch osób.

Etapy bitwy z jajami ;):

 
 Etap 1.
 

- Cukinię obieram ze skórki i kroję w krążki. 
Pomidora kroję w grube plasterki, paprykę w kostkę.  
Na patelni rozgrzewam olej z dodatkiem masła. Dodaję warzywa. Kilka minut duszę na małym ogniu. 



Etap 2. 

-
Kroję Camembert w talarki.
Plasterki Goudy i Gorgonzoli rwę na małe kawałki.


Etap 3.

- Jaja wbijam na warzywa. 
Talarki Camembert wkładam w żółtka. 
Potrawę posypuję serami. 
Dodaje pieprz i chilli.
Chwilę duszę.
Brzegi potrawy lekko podważam łopatką pozwalając, aby sok podpłynął pod warzywa i jajka.
Ostatnie kilka minut smażę na małym ogniu odparowując nadmiar warzywnego soku.


Danie jest gotowe w chwili gdy jajka "zetną się".

Smacznego :)

P.S.
Piękną, intensywną barwę ser "Gouda z czerwonym pesto" zawdzięcza sycylijskiej odmianie pesto z suszonymi pomidorami. W smaku jest dość łagodny. Doskonale kroi się na cieniutkie plasterki.

Gorgonzola - biały poprzerastany niebiesko-zielonymi żyłkami  pleśni Penicillium glaucum. Miękki, rozpływający się. Dość ostry w smaku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz