piątek, 13 lipca 2012

Chłodnik ogórkowo-nektarynkowy z "ufo"

Mój pierwszy chłodnik... ;)
W planach mam już następny!

Chłodnik ogórkowo-nektarynkowy z "ufo"
Fot. Chłodnik ogórkowo-nektarynkowy z "ufo"
Składniki:
- 1/2 długiego ogórka szklarniowego
- 2 nektarynki
- 2 brzoskwinie płaskoowocowe "ufo"
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 duże opakowanie jogurtu
- 5 łyżek śmietany

+ miejsce w lodówce ;) na schłodzenie przed zjedzeniem


Ilość składników na dwie "bulionówki"


Przygotowanie:
Ogórek obieram ze skórki i ścieram na dużych oczkach tarki. Nektarynki kroję bardzo drobno, albo...

Krok 1.  
Obrany ze skórki ogórek kroje na mniejsze części i wrzucam do misy robota kuchennego z funkcją rozdrabniania. 
Z nektarynek wyjmuję pestki i również dodaję je do misy. 
Włączam. Kilkadziesiąt sekund czekam, aż maszyna wykona pracę rozdrabniania.


Krok 2.
Do misy dodaję jogurt, śmietanę i sok z cytryny. Włączam robota na kilkanaście sekund.


 Krok 3.
Chłodnik rozlewam do miseczek i schładzam ok. 20 minut w lodówce.

Brzoskwinie kroję na dwie części. Wyjmuje pestki. Jedną część brzoskwini kroję w drobną kostkę. 
Kładę na chłodnik. 



Smacznego :)

 P.S. 1.
Brzoskwinia "Ufo". 
Jej owoce są silnie spłaszczone. Pestka bardzo malutka. 
Skórka jakby mniej mechata niż u jej okrągłej kuzynki. 
W smaku subiektywnie stwierdzę "ufo" są bardziej słodkie. 

Oto ona, płaskoowocowa brzoskwinka:


:)

P.S. 2.
albo..
w braku tarki lub robota do pomocy można zatrudnić zawsze... 
inteligentnego widza-smakosza plączącego się po kuchni 

;)

1 komentarz: