wtorek, 28 sierpnia 2012

Kalafior z boczkiem


Danie przygotowane z pomocą parowara ;),  zwykły garnek też podoła temu zadaniu ;)

Różyczki kalafiora podsmażane ze świeżym masełkiem i bułką tartą są pyszne.
Z wędzony boczkiem okazały się przepyszne. 







Składniki:
- 1 mały kalafior (840 g.)
- 15 plasterków boczku (Liczba plasterków zależy od liczby części na które podzielimy kalafior. Najlepiej nadadzą się plasterki długie i cienkie)

Do smażenia:
- masło,
- bułka tarta

Dodatkowo:
- 15 wykałaczek

Potrawę smakowało dwie osoby.
 




Przygotowanie:

 


1. Zbędne części oddzielam z główki kalafiora (liście, korzeń). Pozostały kwiat dzielę na 15 części.


2. "Różyczki" kalafiora układam w parowarze. Kalafior zmieścił się na dwóch piętrach w parowarze. Na dolnym pokładałam większe kawałki , na górnym mniejsze. Włączam program "warzywa" - czas gotowania 20 minut.



3. Gdy kalafior lekko przestygnie... każdą "różyczkę" zawijam we wstążkę boczku. Całość mocuje z pomocą wykałaczki. Na małym ogniu na patelni rozpuszczam kilka łyżek masła i delikatnie kładę na nią przewiązane boczkiem części kalafiora. Duszę kilka minut. Od czasu do czasu lekko obracam różyczki, aby nie przypiekły się za bardzo z jednej strony.
 
4. W małym garnuszku rozpuszczam łyżkę masła, dodaję łyżeczkę bułki tartej. Chwilę mieszam. Odrobiną "mikstury" polewam każdy z kalafiorowych "zawijańców". Jeszcze chwila na patelni... i gotowe. :)


Smacznego :)


2 komentarze: