środa, 15 sierpnia 2012

Późnoletnie "leczo"

Klasyka w mojej kuchni, tak dawno nie robiłam lecza, że moje kubki smakowe zdążyły zapomnieć jego wspaniały smak...

Przypomnienie:


Składniki:
- 2 cebule (220 g.)
- 1 duża czerwona papryka (204 g.)
- 1 puszka pomidorów (400 g)
- kilka plasterków boczku (40 g)

Do smażenia, duszenia:
- olej (użyłam słonecznikowego)

Przyprawy, odrobinę nietypowe jak do leczo:
- chilli,
- kolendra
- pieprz czarny
- imbir
- carry






Ilość składników dla dwóch osób. 



Przygotowanie:
1. Cebulę i paprykę kroję w "kostkę"

2. Plasterki boczku kroję w mniejsze kawałki.

3. Cebulę, boczek, paprykę podsmażam kilka minut na rozgrzanym oleju.

4. Dodaję pomidory, przykręcam gaz na minimum i duszę ok. 30-40 minut. Od czasu do czasu mieszam i dodaję przyprawy: chilli, kolendrę, imbir, pieprz czarny, carry ;)

SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz