piątek, 12 października 2012

Kukurydza z szybkowara

...prościej nie można. Gdy aż tak prosty przepis, czy warto go opisywać? Tak. Dla smaku... ;)

Coraz bardziej przekonuje się do gotowania w szybkowarze. 
Czy ktoś wymyślił już szybkowar w kształcie patelni? ;) Myślę, że przydałby się mi  ;)

Wracając do kukurydzy....

Fot. Niezbyt perfekcyjna kolba kukurydzy, ale zapewniam, była smaczna ;)

Składniki:
- 2 kolby kukurydzy
- woda, dużo wody (jedyne ograniczenie to prawie maksymalna pojemność jaką wskazał, dla danego garnka, producent. Należy zostawić miejsce w garnku również dla kukurydzy ;))

Przyprawy:
Cóż, kukurydzę w szybkowarze lubię gotować bez soli, ale jeśli ktoś lubi, to czemu by nie...

Do podania:
- masełko (ostatnio uwielbiam osełkowe)
- sól (ewentualnie, ewentualnie...)

Uwaga: podczas gotowania w szybkowarze wytwarza się wysokie ciśnienie. Należy zachować ostrożność i postępować zgodnie z zaleceniami producenta.

Przygotowanie:
1. Do szybkowara wlewam dużo wody.
2. Kolby kukurydzy "łuskam" z liści i włukien.
3. Kukurydzę wrzucam do wody. Gar zamykam. Ogień pod nim zapalam. Gotuję ok 5-10 minut (licząc od czasu zagotowania się wody, czas w zależności od wielkości i ilości kolb).
4. Po upływie założonego czasu gotowania (mam bardzo hałaśliwy minutnik): gaz wyłączam, nakładam rękawice kuchenne, spuszczam parę z pomocą specjalnego zaworu, garnek otwieram, kukurydzę wyjmuję z pomocą specjalnych szczypczyków (już myślałam, że nie znajdę dla nich zbyt wielu zastosowań)
5. Smacznego... mniam :)

P.S.
W porównaniu do gotowania kukurydzy w normalny sposób, czyli w zwykłym garnku, gotowana w szybkowarze jest bardziej wyrazista w smaku i ma bardziej intensywny żółty kolor ziarenek.

P.S. 2
Niedługo ugotuje kukurydzę w parowarze, jestem ciekawa jaki będzie miała smak w porównaniu do gotowanych innymi metodami... ;)



2 komentarze:

  1. Tez bym chciala szybkowac w ksztalcie patelni:)kukurydza super:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie patelnie istnieja, mam nawer jedna z bylego NRD.

    OdpowiedzUsuń