poniedziałek, 22 października 2012

Sałatka z grejpfruta i kaki (owocu szarona)

Kolejny raz skusiłam się na kaki. Wolę inną nazwę tego owocu: "owoc szarona".



Składniki:
- 1 owoc szarona
- 2 grejpfruty (użyłam tych o zielonej skórce i żółtym miąższu)
- 4 łyżki płatków migdałowych (lub więcej)
- sok z 1/2 cytryny

Oto one:





Wykonanie:

1. Grejpfruta obieram dokładnie ze skórki (zewnętrznej zielonej i białej wewnętrznej). Do miski wrzucam tylko sam miąższ.  (Zajęcie dla cierpliwych).

2. Owoc kaki obieram ze skórki. Najlepiej zrobić to z pomocą obieraczki do warzyw. Obrany owoc kroje na cienkie ćwierć plasterki. Plasterki dodaje do miski i skrapiam sokiem z cytryny. 

Można trafić na pojedynczą pestkę:


3. Dodaję płatki migdałów. Wszystko dokładnie mieszam.  Gotowe.

Smacznego :)

P.S. Następnym razem dodam grejpfruty o żółtym i czerwonym miąższu. ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz