piątek, 12 października 2012

Ziemniaczki owijane w szynkę i ser

Jesienne owijańce. Użyłam wędzonej szynki i sera efektem był zapach przywołujący wspomnienia jesiennych ognisk, pieczonych w popiele ziemniaczków...



Składniki:
5 niedużych ziemniaków
10 plasterków szynki wędzonej
10 plasterków wędzonego sera żółtego


Do smażenia:
- olej (użyłam słonecznikowego)

Dodatkowo:
- co najmniej 10 wykałaczek



Do gotowania ziemniaków:
- woda
- odrobina soli

Przyprawy:
- mieszanka przypraw "shoarma" lub inna, którą lubimy... choćby sproszkowana ostra papryka ;)

Plasterki szynki i sera powinny być cienkie. Łatwiej będzie je owijać wokół ziemniaczków. Ziemniaki nie rozgotowane.

Ilość osób, które zaspokoiły niewielki głód tym daniem = 2. ;)

Wykonanie:
1. Ziemniaki obieram, kroję na pół i gotuję w lekko osolonej wodzie.
2. Odcedzone i lekko ostudzone ziemniaki owijam z jednej strony (tej płaskiej) szynką, z drugiej serem. Całość mocuje do ziemniaka z pomocą wykałaczki.
3. Na rozgrzany na patelni olej układam owinięte ziemniaki. Duszę. Gdy ser zacznie lekko rozpływać się danie jest gotowe.
4. Całość posypuję delikatnie przyprawami.


Smacznego :)

P.S.
Pomysł: a gdyby tak... użyć dużych plastrów wędzonej szyneczki, może wyszłyby "sakiewki"? Kiedyś wypróbuje... ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz