środa, 17 października 2012

Sos z łososiem, papryką, kukurydzą... i nutką majonezu

Jakie przymioty tego sosu?
Dla oczu... jest kolorowy. Dla smaku... łososiowy, słodko kukurydziany. I... ta nuta aksamitu majonezu.


Składniki:
- 150 g filetu łososia norweskiego bez skóry i ości
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cebuli
- 100 g kukurydzy z puszki
- 1 mały ząbek czosnku

Sos:
- 2-3 łyżki mąki
- 2-3 łyżki śmietany
- 1 szklanka wody
-1-2 łyżki majonezu

Przyprawy:
- użyłam mieszanki przypraw indyjskich. (z curry też jest dobre)
 - kurkuma

Do smażenia:
- olej winogronowy
- masło

Ilość skłądnikow dla dwóch osób.
Sos podałam z kaszką kuskus.

Przygotowanie:


1. Łososia kroję na małe kawałki i dodaję na patelnię na rozgrzany olej i masło.

2. Paprykę kroje w paseczki, cebulkę w drobną kostkę. Dodaję na patelnię wraz z kukurydzą.

3. Czosnek kroję drobno i dodaję do pozostałych składników. Duszę kilka minut.

4. Śmietanę, wodę, majonez i mąkę mieszam na gładką masę. "Hartuję" przez dodanie odrobiny składników z patelni. Mieszam i wlewam na patelnię.


5. Dodaje przyprawy. Mieszam i chwilę duszę.

... i jeszcze odrobinę kurkumy...

Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Tak to łososia jeszcze nie jadłam. Dobry pomysł, bo połączenie wydaje się trafione :)

    OdpowiedzUsuń