Odkrywam na nowo smak kaszy :)
Składniki:
- 7 pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pora
- 1/2 cebulki
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- ok. 1 litra bulionu warzywnego
- wędlina: 1 kabanos, kilka plasterków szynki
Przyprawy:
- pietruszka
- pieprz
- sól
- ostra papryka
Do smażenia, duszenia:
- olej rzepakowy
- 1 łyżeczka masła
Przygotowanie:
1. Warzywa i grzyby obieram i kroję w plasterki.
2. Pokrojoną wędlinę mieszam z warzywami i podsmażam w garnku na mieszaninie oleju i masła.
3. Doprawiam przyprawami i zalewam bulionem. Doprowadzam do wrzenia.
4. Wsypuję kaszę. Zmniejszam gaz i gotuję kilkanaście minut do momentu ugotowania się kaszy.
Już na półmisku warto dodatkowo posypać świeżo zmielonym pieprzem :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz