niedziela, 24 marca 2013

Zupa pieczarkowa z kaszą jęczmienną

Odkrywam na nowo smak kaszy :)

Składniki:
- 7 pieczarek
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 pora
- 1/2 cebulki
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
-  1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
- ok. 1 litra bulionu warzywnego
- wędlina: 1 kabanos, kilka plasterków szynki


Przyprawy:
- pietruszka
- pieprz
- sól
- ostra papryka

Do smażenia, duszenia:
- olej rzepakowy
- 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:


1. Warzywa i grzyby obieram i kroję w plasterki.

2. Pokrojoną wędlinę mieszam z warzywami i podsmażam w garnku na mieszaninie oleju i masła.

3. Doprawiam przyprawami i zalewam bulionem. Doprowadzam do wrzenia.

4. Wsypuję kaszę. Zmniejszam gaz i gotuję kilkanaście minut do momentu ugotowania się kaszy.

Już na półmisku warto dodatkowo posypać świeżo zmielonym pieprzem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz