Temu deserowi nie oprze się niemal nikt ;)
Składniki:
- 1 małe opakowanie serka mascarpone
- 4 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki cukru
- 1 kieliszek wina białego
- 10 okrągłych biszkoptów (ilość na dwie salaterki)
- 60 ml kawy expresso
- 1 kieliszek wina białego
- 150 g truskawek (użyłam mrożonych)
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki zimnej wody
+ ewentualnie kilka łyżek wiórek kokosowych
Wykonanie:
1. Zaparzam kawę i mieszam z winem.
2. Na dnie salaterki układam biszkopty i polewam kawą z winem.
3. W dużej misce mieszam z pomocą miksera: ser, śmietanę, cukier i wino. (aż do uzyskania jednolitej puszystej masy)
4. Do garnuszka wkładam truskawki, zalewam wodą. Gotuję, lekko rozgniatając owoce. W kubeczku rozrabiam mąkę z zimną wodą i wlewam do gotującej się wody z truskawkami. Zmniejszam gaz i chwilę mieszam. Wyłączam.
5. Na nasączone biszkopty w salaterce nakładam odrobinę masy z sera mascarpone, śmietany i wina. Zalewam sosem truskawkowy. Dekoruję pozostałą masą serową i posypuję wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
ciekawy pomysł na tiramisu:)
OdpowiedzUsuńNiedawno oglądałam program kulinarny w którym Włoch robił tiramisu z dodatkiem brzoskwiń :) zainspirowało mnie to do eksperymentów ;)
OdpowiedzUsuń