piątek, 22 marca 2013

Jogurt grecki z sosem truskawkowo...

- Skusisz się na truskawki  w zimie?
- Taaaaak!

Tak to w zimie "Ewa" truskawkami kusi swego "Adama" ;):


Składniki:
- ok. 200 g truskawek (użyłam mrożonych)
- garść żurawin (użyłam suszonych ;)
- 1/2 szklanki wina białego (półsłodkiego ;)
- 1/2 szklanki wody
- 1 jogurt (koniecznie typu "greckiego", schłodzony)
- ok. 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki zimnej wody (te "łyżeczki" to takie "większe" ;)
 - kilka łyżek wiórek kokosowych

+ ewentualnie 1 łyżeczka cukru ;) 

Przygotowanie:
1. Rozmrożone truskawki wrzucamy do rondelka. Zalewamy winem i wodą. Dodajemy żurawiny. Gotujemy. Truskawki lekko rozgniatamy.
2. W szklaneczce rozrabiamy zimną wodę z mąką ziemniaczaną. Gdy w rondelku zacznie "wrzeć" wlewamy do niego rozrobioną mąkę ziemniaczaną. Zmniejszamy gaz, dokładnie mieszamy. Chwil kilka jeszcze gotujemy.
3. Jogurt otwieramy, chwilę mieszamy. Do dużych szklanek wlewamy na zmianę aż do wyczerpania składników: truskawki z żurawinami, jogurt, truskawki z żurawinami, jogurt...
4. Na wierzch wsypujemy kopczyk śnieżnobiałych wiórek kokosowych.

Smacznego :)

Mniam


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz