środa, 13 marca 2013

Kurczak z papryką i ogórkami gotowany na parze

Moja ukochana  połówka zatęskniła za kurczakiem gotowanym na parze. Jako dobra złota rybka spełniłam to marzenie ;).


Mięso gotowane na parze lubię przed wrzuceniem do parowaru przetrzymać chwil parę w marynacie.
Po takiej obróbce zyskuje ono zarówno na smaku jak i na kolorycie.
Lubię gdy mięsko na talerzu ma lekko przyrumieniony kolor po podsmażeniu lub upieczeniu. Po obróbce parą mięso kurczaka jest dla moich oczu za jasnego koloru.  Zaletą przygotowania w ten sposób jest również smak mięsa. Staje się ono bardzo delikatne, aromatyczne.

Oto przepis:

Składniki:
- dwie piersi kurczaka
- 4 ogórki konserwowe
- 1 czerwona papryka

Marynata:
- olej (użyłam palmowego, ze względu na jego czerwony kolor)
- 1/2 łyżeczki ostrej pasty paprykowej
- ok. 2 dużych łyżek pokrajanego drobno serka brie
- 1 łyżeczka mielonej kolendry

Przygotowanie:
1. Zmrożone piersi kurczaka wrzucam na ok. 1 minutę do wrzątku. Odsączam z wody i kroję na cienkie paseczki.
2. Wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie mieszam w dużej misce. (Rozgniatając łyżką ser)
3. Wrzucam kurczaka do marynaty. Dokładnie omaszczam go ze wszystkich stron.
4. Kroję w paseczki paprykę.
5. Kroję w plasterki ogórki.
6. Na najniższe piętro parowara wrzucam plasterki kurczaka. Ustawiam maszynę na program obróbki parowej ;) mięsa drobiowego.
5. Po ok 15 minutach wrzucam na drugie piętro parowara pokrojoną paprykę.
6. Gdy mięso i papryka będą już ugotowane na parze wrzucam je do miski i mieszam z plasterkami ogórka.

Z czym podać? Danie pasuje do białego ryżu ugotowanego w bulionie np. grzybowym.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz