czwartek, 17 maja 2012

Faszerowane jaja z grilla


Są takie dania, których wykonanie wymaga sporej cierpliwości i precyzji.


Jaja faszerowane z grilla
Jaja faszerowane z grilla



(Ilość składników na dwa jaja faszerowane)
Składniki:
-          ¼ szklanki startego na grubych oczkach tarki żółtego sera
-         ½ szklanki mielonego mięsa (użyłam z indyka)
-         kilka listków ziół (użyłam ok. 20 listków: bazylii, kolendry, roszponki, melisy)
-         2 duże jaja ugotowane na twardo

Przyprawy:
-         pieprz,
-         sól,
-         mielona kolendra
-         chili

Dodatkowo:
-         dwa patyczki drewniane
-         dwa spore kawałki folii aluminiowej
-         4 pomidorki koktajlowe

Przygotowanie
  1. Jaja gotujemy na twardo. Studzimy. Obieramy ze skorupek.
  2. Mięso mielone mieszamy ze startym żółtym serem, posiekanymi liśćmi ziół, przyprawami (pieprz, sól, mielona kolendra, chili). Mięsny farsz dzielimy na małe kulki i spłaszczamy.
  3. Jajka kroimy delikatnie na cztery części.
  4. Delikatnie nakładamy na patyczki: kawałek jaja, spłaszczoną kulkę farszu, kawałek jaja, spłaszczoną kulkę farszu, kawałek jaja, spłaszczoną kulkę farszu, kawałek jaja. Całość delikatnie owijamy folią aluminiową i układamy na grillu.
  5. Po upieczeniu delikatnie rozwijamy z folii. Po obu końcach faszerowanego jajka nakładamy na patyczek po pomidorku koktajlowym.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz