czwartek, 24 maja 2012

Szaszłyki z mięsa drobiowego faszerowanego serem ricotta z mango


Do spotkania serowo-mangowego dołączyło mięso i powstały… szaszłyki w n-tej odsłonie. ;)
Szaszłyki z mięsa drobiowego faszerowanego serem ricotta z mango
Fot. Szaszłyki z mięsa drobiowego faszerowanego serem ricotta z mango

Składniki:
-         1 duża pierś kurczaka
-         ½ dużego mango
-         ok. 100 g sera ricotta
-         liście mięty i melisy (użyłam ok.10)

Przyprawy:
-         mielona kolendra
-         chili
-         papryka słodka

Marynata:
-         olej (użyłam słonecznikowego)
-         chili
-         rozmaryn

Dodatkowo:
-         4 patyczki do szaszłyków
+ foremka do wykrawania ciastek w kształcie gwiazdki

Przygotowanie:
  1. Mięso rozbijam cienko tłuczkiem do mięsa.
  2. Marynata: mieszam olej z chili i rozmarynem i smaruje mięso z obu stron.
  3. Plastry mango kroję w gwiazdki z pomocą foremki do ciastek.  
  4. Nadzienie: mieszam ser, kolendrę, rozdrobnione liście melisy i  mięty, chili, słodką paprykę wraz z plasterkiem mango. Wygodnie zrobić to z pomocą widelca. Farszem serowym smaruję mięso. Zwijam w rulon. Całość owijam torebką foliową i wkładam na kilka godzin do zamrażalnika.
  5. Po kilku godzinach lekko zmrożone mięso kroję delikatnie na krążki o grubości ok. 4 cm. Do krojenia użyłam noża-piły ;). Kroje bardzo delikatnie, bardziej „piłując” niż krojąc, starając się minimalnie naciskać.
  6. Na szpatułki delikatnie nadziewam krążki mięsno serowe i kawałki mango.
  7. Grilluje.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz