niedziela, 27 maja 2012

Placuszki z serem i kwiatami "czarnego bzu"

Pachnący, słodki i oryginalny deser z dodatkiem kwiatów

Placuszki z serem i kwiatami "czarnego bzu"
Fot. Placuszki z serem i kwiatami "czarnego bzu"

Składniki:
- 1/2 szklanki mąki (użyłam typ 650)
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 3 baldachogrona kwiatów "czarnego bzu" (kwiaty oddzielone od szypułek, bez szypułek, umyte)
- 4 tafelki startej białej czekolady
- 1 łyżeczka wody różanej

Do przybrania (na jeden talerzyk):
- 1/3 baldachogrona kwiatów "czarnego bzu" (umyte)
- 1/2 łyżeczki startej białej czekolady

Do smażenia:
- olej kukurydziany


Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki wraz z rozdrobnionym serem wkładam do miski i mieszam dokładnie z pomocą  robota kuchennego.
2. Ciasto będzie dość gęste. Odstawiam je na ok 20 minut.
3. Nakładam na rozgrzany olej na patelnie placuszki o wielkości od 1-2 dużych łyżek.Smażę na mocny złoty kolor.
4. Odsączam na talerzyku z pomocą papierowych serwetek.
5.  Na talerzykach przystrajam kwiatami i posypuje startą białą czekoladą.

Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz