wtorek, 29 maja 2012

Węgierski Porkolt na polskim stole

Gulasz, gulasz węgierski ;) Kiedyś przyrządzę go w saganku nad ogniskiem ;) jako alternatywę dla dań z grilla ;)



Węgierski Porkolt na polskim stole
Fot. Węgierski Porkolt na polskim stole

Składniki:
- 250 g mięsa wołowego
- 400 g pomidorów (użyłam "z puszki")
- ok 1/2 l wody
- 1/2 żółtej papryki
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebulki

Przyprawy:
- chili
- słodka papryka mielona
- sól
- pieprz
- koncentrat pomidorowy (2/3 łyżki)

Do smażenia:
- 1 łyżka masła sklarowanego

Warzenie:
1. Mięso kroje w kostkę i podsmażam ze wszystkich stron na maśle sklarowanym.
2. Paprykę kroję w kostkę, cebule w "piórka", czosnek w cienkie plasterki i wrzucam do mięsa. Wszystko mieszam i krótko podsmażam.
3. Mięso i warzywa zalewam wodą. Gotuje pod przykryciem ok. 50 minut. (czas gotowania zależny od wielkości kawałków mięsa)
4. Dodaje pomidory i dalej gotuje ok. 15 minut odparowując nadmiar wody.
5. Przyprawiam: chili, papryką słodką, pieprzem i solą. Próbuje, jeśli uznam, że warto... dodaję koncentrat pomidorowy. Gotuje jeszcze z 5-10 minut i gotowe :)

Smacznego :)

Dla lubiących oliwki: można dodać z dwie cienko pokrojone :)
Kiedyś ugotowałam go w samych pomidorach i pomidorowym soku, wyszedł całkiem smaczny, choć o wiele dłużej gotował się...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz