sobota, 12 maja 2012

Trzech króli grillowych - sałatka ogórkowo-pomidorowa z serem feta

sałatka pomidorowo ogórkowa z serem feta i bazylią
Fot. Sałatka "Trzech króli grillowych"

Basileus po grecku oznacza króla.
Sałatkowe spotkanie trzech króli zapachowych o aromacie: cytrynowym, cynamonowym i o tym zwykłym czysto bazyliowym.

Składniki:
-         1 ogórek szklarniowy (długi)
-         10 pomidorków koktajlowych
-         200 g ser feta
-         ½ łyżki soku z cytryny
-         1 duża garść liści roszponki

Przyprawy:
-         pieprz
-         liście bazylii cytrynowej
-         liście bazylii cynamonowej
-         liście bazylii pospolitej (właściwej)

Akcja:
  1. Myjemy ogórek, obieramy i kroimy na lekko ukośne cienkie plasterki.
  2. Myjemy pomidorki szklarniowe i kroimy każdy na pół. Dodajemy do ogórków
  3. Dodajemy ser feta poruszymy na kawałki. Wrzucamy również listki roszponki.
  4. Bazylia w trzech zapachach będzie ukoronowaniem smakowym sałatki. Listki trzech odmian bazylii rwiemy na drobne kawałeczki i dodajemy do pozostałych składników.
  5. Sałatkę skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy pieprz i delikatnie mieszamy.

Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz