czwartek, 10 maja 2012

Owocowe szaszłyki w winie

owocowe szaszłyki
Fot. Owocowe szaszłyki


Bardzo słodki przedsmak raju. ;)



Składniki na dwa szaszłyki:

-         1 mała gruszka

-         1 banan

-         4 suszone żurawiny

-         5 suszonych moreli

-         ½ łyżki soku z cytryny

-         ½ kieliszka białego wina



Dodatkowo potrzebne do grillowania:
- dwa duże arkusiki folii aluminiowej do pieczenia

- dwa drewniane patyczki do szaszłyków


Przygotowanie:
1.      Gruszkę obieramy. Kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy z nasion.

2.      Banan obieramy. Kroimy na 8 części.

3.      Żurawinę zalewamy winem.

4.      Morele kroimy na pół.

5.      Na patyczki nadziewamy: żurawinę, banana, morelę, banan, morelę, banana, morelę, gruszkę, morelę, banana, morelę, żurawinę.

6.      Owocowe szaszłyki kładziemy na folii aluminiowej. Spryskujemy sokiem z cytryny i polewamy winem.

7.      Szaszłyki zawijamy luźno w folię. Zaginamy boki.

8.      Pieczemy ok. 15 min. na grillu

Uwaga: przepis tylko dla wielkich łakomczuchów ;)

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz