środa, 13 czerwca 2012

Gofry - proste ciasto


 Składniki:
 - 1 szklanka mąki pszennej (typ 650)
- 200 ml mleka (niepełna szklanka)
- 1 łyżka oleju (użyłam słonecznikowego)
- 1 łyżeczka cukru
- odrobina soli
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
+ dodatkowo olej do smarowania formy gofrownicy 

  Ilość składników na 3-4 gofry (w zależności od pojemności gofrownicy).
 
Wykonanie:
START: Wszystkie składniki miksuje dokładnie w misce z pomocą robota kuchennego. Odstawiam na ok. 10 minut. Mieszam. Nagrzewam gofrownicę. Formę gofrownicy smaruję olejem. Nalewam ciasta. Zamykam. Piekę. STOP ;)
W razie potrzeby czynność powtarzam... ;)

Smacznego :)

P.S. Przepis na ekspresowy dżem znajduje się tutaj: "Ekspresowy dżem domowy morelowo-bananowy z czereśniami"

1 komentarz:

  1. Fajny goferkek. Lubię i z dżemerem i ze śmietanką. Na pewno zainspiruję się tym łatwym przepisem.

    OdpowiedzUsuń