W dzieciństwie razem z kuzynkami zajadałyśmy się kalafiorem z masłem i bułką tartą. ;)
Składniki:
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- mały kalafior
Do gotowania kalafiora:
- woda
- sól
Do smażenia:
- olej (użyłam słonecznikowego)
"Sos" do polania warzyw:
- 4 łyżki masła
- 1-2 łyżki suchej bułki tartej
Ilość składników dla dwóch osób.
Wykonanie:
Kalafior myję, odcinam liście, dzielę na mniejsze "różyczki" i wrzucam do dużego garnczka z gotującą się lekko osoloną wodą. Kilka minut gotuję pod przykryciem.
W międzyczasie...
Paprykę czerwoną i żółtą kroję w dużą kostkę.
Wrzucam na patelnię na rozgrzany olej.
Kilka minut duszę pod przykryciem. (W razie konieczności dodaję 1-2 łyżki wody.)
Ugotowany kalafior odcedzam, dodaje na patelnię
W osobnym rondelku topie masło, dodaje do niego bułkę tarta i chwilkę podgrzewam.
Masłem z bułką tartą polewam warzywa na patelni.
Chwilę duszę. Gotowe.
Smacznego :)
prosto, smacznie, moim zdaniem takie przepisy są bardzo potrzebne
OdpowiedzUsuńileż razy te proste przepisy ratują moje życie i męża też ;)
Usuń