poniedziałek, 18 czerwca 2012

Kalafior z papryką z patelni

W dzieciństwie razem z kuzynkami zajadałyśmy się kalafiorem z masłem i bułką tartą. ;)


 
Składniki:
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- mały kalafior

Do gotowania kalafiora:
- woda
- sól

Do smażenia:
- olej (użyłam słonecznikowego)

"Sos" do polania warzyw:
- 4 łyżki masła
- 1-2 łyżki suchej bułki tartej

Ilość składników dla dwóch osób. 



Wykonanie:
Kalafior myję, odcinam liście, dzielę na mniejsze "różyczki" i wrzucam do dużego garnczka z gotującą się lekko osoloną wodą. Kilka minut gotuję pod przykryciem. 

W międzyczasie...

 





Paprykę czerwoną i żółtą  kroję w dużą kostkę
Wrzucam na patelnię na rozgrzany olej.
Kilka minut duszę pod przykryciem. (W razie  konieczności dodaję 1-2 łyżki wody.)







Ugotowany kalafior odcedzam, dodaje na patelnię

W osobnym rondelku topie masło, dodaje do niego bułkę tarta i chwilkę podgrzewam.
Masłem z bułką tartą polewam warzywa na patelni.
Chwilę duszę. Gotowe.






Smacznego :)

2 komentarze:

  1. prosto, smacznie, moim zdaniem takie przepisy są bardzo potrzebne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ileż razy te proste przepisy ratują moje życie i męża też ;)

      Usuń