poniedziałek, 11 czerwca 2012

Sałatka z pieczonym kurczakiem i kozim serem II... w zielonym morzu

Jedna sałatka zjedzona, już druga w myśli zakorzeniona. Jutro smażona cukinia...

Dzisiejsza:

Sałatka z pieczonym kurczakiem i kozim serem II... w zielonym morzu
Fot. Sałatka z pieczonym kurczakiem i kozim serem II... w zielonym morzu

Składniki:
- 1 awokado
- 10 pomidorków koktajlowych
- 2 grube plastry wędzonego sera koziego
- 1 żółta papryka
- 1 drobiowe udko pieczone
- 1 duża garść rukoli
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny



Przyprawy:
- pieprz

Do podania:
- dwa duże liście sałaty lodowej


Ilość składników obliczona dla dwóch osób.

Wykonanie:


1. Awokado myję, obieram z pomocą obieraczki do owoców i warzyw i kroję z jej pomocą w cienkie plasterki. Twórco obieraczki... o dzięki Ci za narzędzie tak wszechstronne. ;):)








2. Pomidorki koktajlowe myje i kroję w ćwiartki.









3. Ser kozi kroję w cienkie paseczki.








4. Żółtą paprykę myję i kroję w drobną kostkę.









5. Mięso z jednego drobiowego udka pieczonego rozdrabniam z pomocą widelca.









6. Rukolę płukam i kroję.


7. Dodaje jogurt, pieprz, sok z cytryny. Dokładnie mieszam. Odstawiam sałatkę na 20 min w chłodne miejsce.







8. Przygotowuje dwie "miseczki". Dwa duże liście sałaty lodowej dokładnie myję.







Na mecie... sałatkę nakładam na liście sałaty.

Smacznego :)

P.S. Co do sałatki? Polecam z lekko podsmażoną na patelni bagietką czosnkową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz