sobota, 16 czerwca 2012

Ziemniaczki na ostro z salami

Jutro zapowiadają się z odwiedzinami ziemniaczki z białym serkiem, tym typu "grysik". ;)


Dziś, mięsne:

  
Składniki:
- 6 małych ziemniaków
- 20 plasterków minisalami

Przyprawy:
- papryka słodka
- papryka ostra
- czubryca czerwona

Do smażenia:
- olej (użyłam słonecznikowy), masło

Do gotowania ziemniaków:
- woda, sól

Do podania:
- 6 małych liści sałaty


Ilość składników na danie dla dwóch osób.

Młode ziemniaki w "mundurkach" myję dokładnie. Usuwam wszelkie uszkodzenia. Kroję w talarki. Gotuję w lekko osolonej wodzie. 



Ugotowane ziemniaki wrzucam na rozgrzany olej z masłem.

Posypuje czerwonymi przyprawami: papryką słodką i ostrą, czerwoną czubrycą.

Mieszam delikatnie i podsmażam.





Dodaję plasterki salami. Delikatnie mieszam. Chwilę duszę. W razie konieczności odrobinę podsmażam (Nie za długo, aby z salami nie powstały "węgielki".)









Podanie: na talerzach układam kilka liści sałaty. Nakładam ziemniaczki z salami....



Smacznego :)

P.S. Bardzo szybkie danie w przyrządzeniu i zjedzeniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz