czwartek, 16 sierpnia 2012

Zupa dyniowa z szybkowara



Składniki:
- dynia (użyłam dokładnie 338 g ;)
- kukurydza (ok. 200 g)
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 żółtej papryki
(w sumie oba rodzaje papryki zaważyły 209 g)

- 1 cebula (102 g)
- pomidory z puszki (400 g)
- 1 litr wody
- ok. 3 łyżki mąki kukurydzianej
- mięso z indyka (150 g)



Przyprawy mielone:

- chilli
- pieprz czarny
- sól
- kminek
- kolendra
- gałka muszkatołowa

Do podsmażenia:
- olej (użyłam słonecznikowego)

Do podania:
- śmietana (12%)

Ilość składników na 4 osoby lub dla dwojga z dużą dokładką. ;)

Do przyrządzenia zupy użyłam szybkowaru.

Uwaga: w trakcie gotowania w szybkowarze wytwarza się wysokie ciśnienie, 
nim pójdziesz w moje ślady miły internauto dokładnie przeczytaj instrukcje obsługi swojego szybkowaru, najlepiej kilkukrotnie. 
Na rynku jest kilka typów tego "urządzenia". 
Nie znajomość instrukcji użytkowania może nawet doprowadzi do np. poparzeń.   

Przygotowania: 

 

1. 
Do garnka wlewam olej i wkładam do niego pokrojone w kostkę:
paprykę, cebulę oraz mięso z indyka.
Posypuję gałką muszkatołową, kolendrą i chilli.  Mieszam i delikatnie podsmażam na małym ogniu.






2.
Dodaję pokrojoną w kostkę dynię, rozdrobnione pomidory i kukurydzę. Mieszam i chwilę podsmażam. Wszystko zalewam wodą i dodaję pozostałe przyprawy: pieprz czarny, sól, kminek. Mieszam.





Uwaga: różne szybkowary mogą mieć różne instrukcje obsługi. 
Mój ma pojemność 5 litrów, 2 zawory bezpieczeństwa, 3 warstwowe dno.


3.
Używając rękawic (garnek będzie dość gorący) zamykam garnek.
Zwiększam ogień i czekam, aż woda zagotuje się (zawór zaczyna lekko "posykiwać").
Zmniejszam ogień, nastawiam minutnik na 10 minut. Jeśli zawór bezpieczeństwa zacznie "pogwizdywać" spuszczam odrobinę pary z pomocą zaworu do regulowania ciśnienia (chroniąc ręce rękawicami) i zmniejszam jeszcze ogień.
Po 10 minutach spuszczam całkowicie parę! (chroniąc ręce rękawicami) i czekam aż garnek lekko przestygnie.
Dopiero po spuszczeniu całkowicie pary i przestygnięciu garnka otwieram go.



4.
Jeśli mam ochotę już po otwarciu garnka zagęszczam  zupę 3 łyżkami mąki kukurydzianej.
Jeśli trzeba zupę oczywiście lekko podgrzewam.

Smacznego :)

2 komentarze:

  1. uwielbiam dyniowa zupę, uwielbiam! jesienne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nastał nam czas dyń, jutro idę kupić następną ;) mniam :)

      Usuń