niedziela, 19 sierpnia 2012

Łosoś z papryką i... boczkiem

Składniki:
- filet z łososia (310 g)
- 1/2 żółtej i 1/2 czerwonej papryki (razem 328 g)
- plasterki boczku (20 g)

Do smażenia:
- masło (1 łyżka, nie za duża ;))

Przyprawy do gotowania łososia:
- 2 liście laurowe
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki posiekanej suszonej trawy cytrynowej
- odrobina soli

Ilość składników dla dwóch osób (niezbyt głodnych).

Przyprawy do smażonej, duszonej potrawy:
- kolendra (w postaci niezmielonych ziaren)
- pieprz cayenne
- słodka papryka mielona

Przygotowanie:
1. Pozbawiony skóry filet łososia gotuję kilka minut w wodzie z dodatkem liści laurowych, ziela angielskiego, trawy cytrynowej i soli.
2. Na maśle smażę pokrojoną w kostkę paprykę z pokrojonym w plasterki boczkiem.
3. Odcedzam ugotowanego łososia (ziele angielskie, liść  laurowy i trawę cytrynową wyrzucam). Usuwam z mięsa ości. Rozdrobnionego łososia dodaje na patelnię. Wszystko mieszam i posypuję kolendrą. Duszę. W między czasie dodaję pieprz cayenne i słodką paprykę mieloną.

Smacznego :)

P.S.
Nie należy przesadzać w tej potrawie z ilością masła i boczku... będzie za tłusto ;)

2 komentarze: