środa, 15 sierpnia 2012

Smażona dynia zawijana w boczek


Składniki:
- trzy grube plastry dyni
- 9 plasterków cienko pokrojonego boczku

Do obtaczania:
- mąka pszenna (typ 650)
- sucha bułka tarta
- dwa żółtka
- 2 łyżki mleka
- odrobina sproszkowanego chilli

Do smażenia:
- olej (użyłam słonecznikowego)

Wykonanie:



1. Z dyni odcinam trzy grube na ok 3-4 centymetry plastry. Usuwam z nich skórkę. Każdy kroję na trzy części. W wyniku tych "matematycznych" działań na kuchennym stole czeka na przemienienie w smaczne danie 9 kawałeczków dyni.


2. Każdy kawałek dyni owijam plasterkiem boczku. Maczam je kolejno w mące, jajku rozbełtanym z mlekiem z chilli. Na koniec każdy kawałek dyni obtaczam dokładnie w bułce tartej i układam na rozgrzanym oleju słonecznikowym. Smażę chwilkę a następnie duszę aż do miękkości.


Smacznego :)

2 komentarze: