środa, 22 sierpnia 2012

Cukiniowe talarki w "szaliczkach" z boczku

Przepięknie pachnie podczas przygotowywania... :)

Składniki:
- 1 mała cukinia (330 g., pokrojona na 13 części)
- 13 plasterków boczków (60g. = 13 plasterków)

(liczba "13" wpadł tu przypadkiem... ot, tyle plasterków boczku ukryło się w lodówce)

Do smażenia:
- olej (użyłam słonecznikowego)

Przyprawy:
- mielona kolendra
- chilli

Dodatkowo:
- 13 wykałaczek

Propozycja podania:
Podałam z ziemniakami "utłuczonymi" z masłem i śmietaną... ale, to już inna historia.

Ilość składników obliczona dla dwóch osób ;)



 
Przygotowanie:

1. Cukinię myję i odcinam końce. Resztę kroję na 13 części.

2. Każdy talarek cukinii owijam boczkiem jak szaliczkiem.
Wykałaczką, jak broszką, spinam końce boczku. ;)





3. Na rozgrzany na patelni olej układam cukiniowe talarki.
Posypuję kolendrą i chilli. Danie duszę na małym ogniu, aż do chwili gdy cukinia będzie miękka. (W czasie duszenia od czasu do czasu przewracam talarki, aby udusiły się równomiernie z każdej strony).

SMACZNEGO :)

PS. Im grubsze talarki cukinii tym dłużej będą dochodziły do miękkości na patelni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz