wtorek, 7 lutego 2012

Kotlety jajeczne z serem

Jak nie ma słońca za oknem to trzeba je wyczarować na talerzu ;)

Żółte kotlety jajeczne, obtoczone w mące kukurydzianej, jak małe słoneczka zagościły na naszych talerzach.

Kotlety jajeczne z serem


Propozycja dla kotletożerców



Dla 2-3 osób



Składniki:

-         7 jaj (6 ugotowanych na twardo + 1 surowe)

-         50 g żółtego sera (startego na drobnych oczkach tarki)

-         2 łyżki płatków owsianych

-         1 łyżka posiekanej pietruszki



Przyprawy:

-         czerwona słodka papryka

-         papryka chili

-         pieprz

-         sól



Do „obtaczania” kotletów:

-         ok. 1 łyżka mąki kukurydzianej



Do smażenia:

- olej (użyłam rzepakowego)

Kotlety jajeczne z serem


Rozpoczynamy akcję:

  1. 6 jaj gotujemy na twardo.
  2. żółty ser ścieramy na drobnych oczkach tarki.
  3. Siekamy drobno pietruszkę
  4. Ugotowane jaja studzimy i kilka razy przemielamy w maszynce lub rozdrabniamy bardzo drobno z pomocą widelca
  5. Ser, rozdrobnione jajka, płatki owsiane, pietruszkę i przyprawy wraz z surowym jajkiem mieszamy na gładką masę.
  6. Odstawiamy masę na ok. 15 minut.
  7. Z masy jajecznej formujemy małe kotlety, obtaczamy w mące i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.

Kotlety jajeczne z serem


    Warto przygotować do kotletów jakiś sos np. pieczarkowy.

    Polecam z ziemniaczkami z patelni (ziemniaki obrane, pokrojone, podgotowane, a następnie usmażone na patelni na maśle sklarowanym wraz z przyprawami: słodką i ostrą czerwoną papryką). Pięknie pachniały :)




    Smacznego :)

    Dla lubiących bardziej "wilgotne" w środku kotlety: można dodać namoczoną w mleku bułkę.
    Bardzo dobre są obtoczone w mieszaninie: mąka kukurydziana + przyprawy np. mąka kukurydziana z czerwoną papryką, mieloną kolendrą itp.

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz