sobota, 11 lutego 2012

Marchewkowa zupka z pulpetami


Coś w tym jest… ta zupa poprawia humor ;).  

Dla 2-3 osób

Składniki:
Na zupę:
-         2 duże marchewki
-         ok. 2 litrów rosołu (lub 2 litry wody +1,5 kostki drobiowej bulionowej)
-         imbir, kurkuma, czerwona papryka w proszku, papryka chili, pieprz czerwony, rozmaryn
-         ½ dużego opakowania śmietany
-         4-5 duże łyżki mąki kukurydzianej (lub pszennej)

Na pulpety
-         10-15 dkg mięsa mielonego z indyka
-         1 duża pietruszka
-         4 łyżki płatków owsianych
-         2  łyżki soku pomarańczowego
-         tymianek, słodka i ostra czerwona papryka w proszku

Do smażenia:
Olej rzepakowy, masło sklarowane

Przygotowujemy:
  1. Warzywa obieramy, myjemy.
  2. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 2 l rosołu. Gotujemy. (Przykrycie garnka pokrywką skróci czas gotowania)
  3. Robimy pulpety: pietruszkę ścieramy na małych oczkach tarki na wiórka. Do miski wsypujemy: startą pietruszkę, 4 łyżki płatków górskich, mięso mielone, 2 łyżki soku z pomarańczy i przyprawy (tymianek, słodka i ostra czerwona papryka w proszku). Całość dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na kilka minut. Następnie z mieszanki formujemy małe kulki i obsmażamy delikatnie na maśle sklarowanym z dodatkiem oleju (użyłam rzepakowego).
  4. Podsmażone pulpety dodajemy do zupy. Zmniejszamy ogień
  5. W osobny kubku  mieszamy: śmietanę, mąkę kukurydzianą i przyprawy (imbir, kurkuma, czerwona papryka w proszku, papryka chili, pieprz czerwony, rozmaryn). Do mieszanymi stopniowo dodajemy kilka łyżek gorącej zupy. Mieszamy. Całą mieszaninę stopniowo wlewamy do zupy. Mieszamy.
  6. Gotujemy kilka minut na małym ogniu. Gdy marchewka jest miękka zupa jest gotowa.

Smacznego :)


Jeśli zupa będzie za rzadka, należy dodatkowo rozrobić 1-2 łyżki mąki kukurydzianej w letniej wodzie i dodać do gotującej się zupy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz