czwartek, 2 lutego 2012

Mięso z warzywami a’la Czulent

Mięso z warzywami a’la Czulent


Tym razem inspiracją była kuchnia żydowska. W oryginale danie dusi się przez wiele godzin w piecu. W czasach gdy oszczędność staje się modą… poszłam na skróty, podgotowałam warzywa.



Dla dwóch bardzo głodnych osób ;)



Składniki, na „oko”:

-         kilka ziemniaków,

-         trzy marchewki

-         jedna duża pietruszka „olbrzymka” ;)

-         jeden por

-         jedna pierś kurczaka

-         jedna duża cebula

-         2 ząbki czosnku

-         6 suszonych śliwek węgierek



Przyprawy:

-         pieprz

-         cynamon

-         rozmaryn

-         odrobina soli



Do smażenia, duszenia:

-         olej rzepakowy,

-         masło sklarowane

-         masło zwykłe



Do dzieła:

  1. Wszystkie warzywa kroje w plasterki.
  2. pokrojone: marchew, ziemniaki, pietruszkę, czosnek zalewam wodą i gotuję aż będą mięciutkie.
  3. Mięso kroję w plasterki (łatwiej na cienkie plasterki kroi się na wpół ;) rozmrożone mięso). Wrzucam na patelnie z olejem i masłem sklarowanym. Posypuje pieprzem czarnym i cynamonem. Podsmażam. Przewracam na drugą stronę, posypuję pieprzem i cynamonem i znowu podsmażam.
  4. Kroję cebulę i wrzucam na patelnię. Lekko podsmażam.
  5. Na patelnię dodaję ugotowane warzywa. (wywaru z warzyw nie wylewam, może posłuży jako baza do zupy) Dodaje śliwki. Obficie posypuję rozmarynem. Na wierz kładę kilka plasterków zwykłego masła. Dodaję odrobinę soli. Całość duszę na wolnym ogniu. Od czasu do czasu mieszając.
  6. Po ok. 40 minutach danie jest gotowe.

Smacznego :)

Zaskakująco dobrze rozgościła się w tym daniu smakowo śliwka węgierka ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz