niedziela, 19 lutego 2012

Chleb - trzy zboża i miód


Mój pierwszy wypiek chlebowy ;) z samodzielnie ułożonego przepisu



Zafascynował mnie chleb fiński. Niestety póki co nie znalazłam odpowiednich typów mąki na polskich półkach ;).  Jogurtu też pod ręką nie było ;)



Po modyfikacjach powstał przepis na chleb „Trzy zboża i miód”



Składniki:

500 g mąki „Trzy zboża” (w jej skład wchodzi mąka pełnoziarnista orkiszowa, pszenna i żytnia)

14 g drożdży

350 ml maślanki

20 ml letniej wody

1 łyżka miodu spadziowego

ok. 1/8 łyżeczki gruboziarnistej soli.



Do wypieku chleba posłużył mi automat do pieczenia chleba ustawiony na:

-         program: chleb razowy

-         waga: 750 g

-         przyrumienienie skórki: mocno



Przygotowanie:

  1. Do foremki służącej do wypieku chleba w automacie dodaje najpierw składniki płynne: maślankę i wodę.
  2. Wsypuję składniki sypkie: mąkę i sól
  3. Dodaje miód.
  4. Dodaje rozkruszone drożdże uważając, aby nie stykały się ani z wodą ani z solą
Chleb - trzy zboża i miód - produkty


5. Wstawiam foremkę do automatu do pieczenia chleba
6. Zamykam automat
7. Ustawiam program na: chleb razowy, waga 750 g, stopień przyrumienienia skórki: mocny. Przyciskam przycisk: START
 
Po ponad 3 godzinach (po zakończeniu programu, przyciskam przycisk: STOP,  po przestygnięciu przy otwartej klapie automatu) chleb nadaję się do wyjęcia z foremki.

Upieczony chleb wyjmuje z foremki i pozostawiam do wystudzenia na tzw. kratce. W ten sposób chleb nie tylko szybciej wystygnie, ale również nie ulegnie zawilgoceniu od spodu.


Wnętrze chleba: zwarte, lekko wilgotne

Skórka: złoto-pomarańczowa

Stopień kruszenia się: średni. (kroiłam nożem typu "piła" ;) )

Kolor: jasnobrązowo-żółty

Chleb - trzy zboża i miód



Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz