niedziela, 26 lutego 2012

Egzotyczna sałatka z rybą wędzoną i kiwi

Tydzień rybny trwa w najlepsze w naszym domu  :).

Egzotyczna sałatka z rybą wędzoną i kiwi
Dodaj napis

Składniki:
-         ½ płata wędzonej ryby (użyłam tuńczyka)
-         1 łyżka soku z cytryny
-         ½ dużej czerwonej papryki
-         1 spory ogórek konserwowy
-          4 kiwi
-         ½ pomarańczy
-         ½ cytryny

Będzie potrzebna duża głęboka miska z wysokimi brzegami, deska do krojenia, nóż, łyżka do mieszania

Akcja pod znakiem rozdrabniania i mieszania:
  1. ½ czerwonej papryki kroję drobniutko w wiórka
  2. Ogórek kroję w bardzo drobniutką kostkę
  3. 3 kiwi kroję w półplasterki. (Jedno kiwi zostawiam do przyozdobienia sałatki)
  4. ½ pomarańczy obieram ze skórki, dzielę na plasterki i kroję.
  5. Dwa plasterki cytryny kroję drobno. (Kilka plasterków cytryny zostawiam do przyozdobienia sałatki)
  6. Do dużej miski wsypuję wszystkie składniki i dokładnie mieszam.
  7. Mięso z ½ płata wędzonej ryby oczyszczam z ości i rozdrabniam. Rozdrobnione mięso wędzonej ryby skrapiam sokiem z cytryny i łączę z pozostałymi składnikami sałatki w misce.

Całość przyozdabiam plasterkami kiwi i cytryny.

Sałatkę odstawiam do chłodnego miejsca np. lodówki na ok. 30 minut.

Smacznego :)

Nie tylko dobrze smakuje, wygląda, ale i pięknie pachnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz