Składniki:
- ½ płata wędzonej ryby (użyłam tuńczyka)
- 1 łyżka soku z cytryny
- ½ dużej czerwonej papryki
- 1 spory ogórek konserwowy
- 4 kiwi
- ½ pomarańczy
- ½ cytryny
Będzie potrzebna duża głęboka miska z wysokimi brzegami, deska do krojenia, nóż, łyżka do mieszania
Akcja pod znakiem rozdrabniania i mieszania:
- ½ czerwonej papryki kroję drobniutko w wiórka
- Ogórek kroję w bardzo drobniutką kostkę
- 3 kiwi kroję w półplasterki. (Jedno kiwi zostawiam do przyozdobienia sałatki)
- ½ pomarańczy obieram ze skórki, dzielę na plasterki i kroję.
- Dwa plasterki cytryny kroję drobno. (Kilka plasterków cytryny zostawiam do przyozdobienia sałatki)
- Do dużej miski wsypuję wszystkie składniki i dokładnie mieszam.
- Mięso z ½ płata wędzonej ryby oczyszczam z ości i rozdrabniam. Rozdrobnione mięso wędzonej ryby skrapiam sokiem z cytryny i łączę z pozostałymi składnikami sałatki w misce.
Całość przyozdabiam plasterkami kiwi i cytryny.
Sałatkę odstawiam do chłodnego miejsca np. lodówki na ok. 30 minut.
Nie tylko dobrze smakuje, wygląda, ale i pięknie pachnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz