piątek, 6 kwietnia 2012

Sos pieczarkowy z suszonymi pomidorami i serkiem mascarpone


Ostatnio eksperymentuje w kuchni z suszonymi pomidorami.
Sosy, sosiki nie tylko na Wielkanoc mile widziane są na naszym stole.

Składniki:
-         12 pieczarek obranych i pokrojonych w cienkie plasterki
-         1 ząbek czosnku drobniutko pokrojony
-         3 suszone pomidory pokrojone w cienkie paseczki
-         3 łyżki śmietany
-         2 łyżki sera mascorpone
-         1 łyżka mąki kukurydzianej lub pszennej typ 550 lub 650 (użyłam kukurydzianej)
-         ok. 200 ml wody + 2 łyżki przegotowanej wody

Przyprawy:
-         bazylia, tymianek, słodka czerwona papryka, chili, pieprz, sól

Do przybrania:
-         8 zielonych oliwek przekrojonych na pół

Do smażenia/duszenia:
-         ok. 1 łyżeczka masła sklarowanego, ok. 1 łyżeczka masła zwykłego

Przygotowanie:
  1. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  2. Czosnek siekamy drobniutko
  3. Na patelni rozgrzewamy masło sklarowane i wrzucamy pokrojone pieczarki i czosnek. Dodajemy masło zwykłe, będzie lepszy smak. Mieszamy, po chwili dodajemy ok. 2 łyżek (najlepiej ciepłej przegotowanej) wody. Dusimy na małym ogniu.
  4. W garnuszku rozrabiamy na gładką masę: śmietanę, serek maskarpone, mąkę kukurydzianą, przyprawy, pomidory suszone i wodę. Masę „hartujemy” łyżką uduszonych pieczarek i wlewamy do pozostałych pieczarek na patelni. Dusimy.
  5. Już na talerzu sos posypuje pokrojonymi zielonymi oliwkami. Oczywiście to propozycja dla lubiących ich smak. Stanowią ciekawy kontrapunkt dla smaku sosu pieczarkowego z suszonymi pomidorami.


Smacznego :)

Wesołego wielkanocnego zająca ;) :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz