piątek, 6 kwietnia 2012

Chleb Frankenschteina miodowo-cytrynowy z migdałami

chleb Frankenschteina
Fot. Chleb Frankenschteina

Z zewnątrz wygląda jak chlebowy Frankenstein, wewnątrz delikatny cytrynowo-miodowy z migdałami

Składniki:
-         500 g mąki pszennej (użyłam typ 450)
-         1 jajko
-         1 łyżeczka startej skórki cytryny
-         1 łyżka soku cytrynowego
-     2 łyżki masła
-         2 łyżki miodu
-         mleko (ilość podaje niżej w treści przepisu)
-         mała garść migdałów (sparzonych, bez skórki, mogą być i płatki migdałowe zamiast całych migdałów)
-         13 g drożdży
-         ½ łyżeczki soli

Chleb upiekłam w automacie do pieczenia chleba.

Przygotowanie:
  1. W naczyniu z podziałką rozcieram miód z masłem i jajkami (nie musi być bardzo dokładnie), a następnie dopełniamy mlekiem do 300 ml. Mieszamy i wlewamy do foremki do pieczenia chleba. Wlewamy również sok cytrynowy
  2. Mąkę przesiewamy przez sito i wsypujemy do formy do pieczenia ciasta.
  3. Na mąkę wysypujemy startą skórkę cytrynową i sól.
  4. Rozkruszony drożdże wsypujemy na mąkę tak, aby nie stykały się z pozostałymi składnikami, ani z wodą.
  5. Zamykamy automat i nastawiamy na: program: podstawowy (u mnie nr 1), waga: 750 g, stopień przyrumienienia skórki: najwyższy, START)
  6. Gdy maszyna da znać "piszczeniem" dodajemy w trakcie mieszania migdały. (Jeśli nie ma takiej opcji wsypujemy migdały w trakcie mieszania)
  7. Czas przygotowania i upieczenia chleba w maszynie w sumie 2:58 h, STOP. ;)
  8. Czekamy aż maszyna ostygnie, wyjmujemy chleb i czekamy aż wystygnie... ;)

PS. Jeśli nie wyrównamy góry ciasta przed pieczeniem powstanie nam chleb Frankenschteina, ale oczywiście można przygładzić ciasto i posmarować mlekiem lub jajkiem ;)

Smacznego :)

Chleb jest delikatny, jasny z lekko chrupiącą skórką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz