piątek, 6 kwietnia 2012

Jajka faszerowane w skorupkach z pomidorami


Bardzo smaczny, mój debiut w dziedzinie faszerowania jajek na Wielkanoc ;)

jajka faszerowane
Fot. Jajka faszerowane
Jak widać zdjęcie zdążyłam zrobić niemal w ostatniej chwili, jedno z jajeczek zostało już napadnięte przez sztuciec ... ;)


Składniki:
-         2 jajka ugotowane na twardo
-         1 jajko surowe
-         1 łyżka serka mascarpone
-         1 łyżka posiekanej drobno natki pietruszki
-         1 łyżka suszonych pomidorów drobno posiekanych
- 2 łyżki tartej suchej bułki

Przyprawy:
-         pieprz, sól

Do smażenia:
- olej (użyłam rzepakowego)

Wykonanie, przed Wielkanocą:

  1. Przed gotowaniem jajek należy je bardzo dokładnie umyć. 2 jajka gotujemy na twardo. Studzimy w chłodnej wodzie. Całe jajka w skorupkach należy przekrajać ostrożnie na dwie części i wydrążyć każdą połówkę z zawartości. Skorupek jajek nie wyrzucamy.
  2.  W miseczce ugniatamy np. za pomocą widelca na gładka masę: serek mascarpone, posiekane pomidory, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz  wraz z jajkami ugotowanymi na twardo.
  3. Masą jajeczną faszerujemy skorupki jajek. Robimy to bardzo dokładnie, ugniatając farsz w skorupkach.
  4. Każdą nafaszerowaną „skorupkę” maczamy stroną zawierającą farsz w rozbełtanym surowym jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor.
Jajka faszerowane dobrze smakują zarówno jako potrawa solo jak i w towarzystwie sosu.

Powodzenia, smacznego :)

Radosnych, rodzinnych, smacznych Świąt Wielkanocnych :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz