piątek, 6 kwietnia 2012

Sałatka selerowa z roszponką


Bardzo orzeźwiająca, wiosenna :)

Składniki:
-         pół dużego selera (korzeń) startego na małych otworach tarki
-         2 garści roszponki pokrojonej drobno
-         1 mandarynka obrana i pokrojona drobno
- 1/2 jabłka startego na dużych otworach tarki
-        1 do 2 łyżek soku z cytryny (do smaku)
-         1/2 łyżki startej skórki z cytryny
-         2 łyżki serka mascorpone
-         4 łyżki śmietany (lub jogurtu)
(opcjonalnie, jeśli ktoś ma ochotę mała garść żurawiny suszonej)

Przyprawy:
-         cynamon, kolendra

Przygotowanie:
  1. Seler obieramy i ścieramy na małych otworach tarki (ale, nie na „papkę”). Jabłko obieramy i trzemy na dużych otworach tarki
  2. Cytrynę myjemy. Skórkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Sok wyciskamy i skrapiamy nim starte jabłko.
  3. Roszponkę myjemy i kroimy drobno.
  4. Mandarynkę obieramy i również kroimy drobno.
  5. Ser mascarpone mieszamy ze śmietaną (lub jogurtem).
  6. Wszystkie pokrojone składniki sałatki mieszamy z serem mascarpone, śmietaną (lub jogurtem), sokiem (do smaku) i startą skórką z cytryny i doprawiamy cynamonem i kolendrą.

Smacznego :)

Sałatka wysoce witaminowa :)

Mokrego Śmigusa Dyngusa ;) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz