poniedziałek, 12 grudnia 2011

Zupa: trzy puszki ;)

O tej zupie przypominam sobie w chwilach, gdy mam mało czasu na przygotowanie posiłku lub zbyt mało sił, gdy choruję ;). Sezon grypy uważam za otwarty ;).
 
Dla: 2-3 osób
Koszt: Mały

Składniki:
-         1 puszka pomidorów
-         1 puszka czerwonej fasolki
-         1 puszka białej fasolki
-         pół cebulki
-         3 ząbki czosnku
-         2 łyżki oleju (użyłam ryżowego)

Przyprawy:
-         czerwona papryka
-         chili
-         kminek
-         majeranek
-         tymianek

Opcjonalnie:
-         do posypania starty żółty ser – około 1/3 szklanki
-         jogurt

Przygotowanie:
  1. Cebulkę kroję w „piórka”
  2. Czosnek przeciskam przez prasę (lub kroje bardzo drobniutko)
  3. Stawiam garnek na małym ogniu  i wlewam do niego 2 łyżki oleju.
  4. Dodaje cebulkę i czosnek. Cały czas mieszając lekko je podsmażam
  5. Dodaje przyprawy: czerwoną paprykę, odrobinę chili, kminek. Mieszam.
  6. Do garnka wrzucam pomidory. Od czasu do czasu mieszam.
  7. Gdy pomidory zaczną lekko „bulgotać” dodaje majeranek i tymianek.
  8. Dodaje białą fasolkę. Mieszam.
  9. Czerwoną fasolkę płukam wodą.
  10. Dodaje wypłukaną czerwoną fasolkę do zupy.
  11. Gotuję pod przykryciem aż do chwili, gdy cebulka będzie miękka.
  12. Dodaje ok. 2 łyżek startego żółtego sera. Mieszam i jeszcze chwilę gotuję.

Sposób podania: Zupę na talerzu posypuje startym żółtym serem.

Inny sposób podania: Na zupę na talerzu wlewam kilka łyżek jogurtu. Ten sposób podania przydaje się jeśli dodam za dużo chili.

Zupa jest też dobra z dodatkiem kaparów lub zielonych ewentualnie czarnych oliwek.

Zupa: trzy puszki ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz