poniedziałek, 19 grudnia 2011

Kisiel bożonarodzeniowy żurawinowo-morelowy

Kisiel bożonarodzeniowy żurawinowo-morelowy

Bywają dni, gdy bakalie chodzą za mną, wyglądają z szuflady. ;)

Kolejna karta zerwana z kalendarza. Skradają się... Święta Bożego Narodzenia :)

Dla dwóch łasuchów lub trzech smakoszy ;)

Składniki:
-         3 garście żurawin suszonych
-         10 moreli suszonych (przekrojonych na pół)
-         2 plasterki wędzonych jabłek (pokrojonych w paseczki)
-         2 gwiazdki anyżu gwiaździstego
-         ½ łyżeczki miodu (użyłam lipowego)
-         1 szklanka soku z czerwonej pomarańczy
-         3 szklanki wody
Do zagęszczenia:
-         1 – 2 łyżek mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki zimnej wody

Czarujemy;):

  1. Do garnka wlewam trzy szklanki gorącej wody (ok. 750 ml).
  2. Dodaje:
-         3 garście suszonej żurawiny,
-         10 suszonych moreli,
-         2 plasterki wędzonych jabłek,
-         2 gwiazdki anyżku gwiaździstego.
Całość gotuje kilka minut na średnim ogniu.
  1. Wlewam szklankę soku z czerwonej pomarańczy.
  2. Gotuje aż do momentu gdy suszona żurawina pod wpływem wody nabierze kształtów niemal żywych owoców. 
  3. W szklance rozrabiam ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej z zimną wodą.
  4.  Zwiększam ogień doprowadzając całość niemal do wrzenia i stopniowo dodaje rozrobioną w ziemnej wodzie mąkę ziemniaczaną cały czas mieszając.
  5. Zmniejszam ogień na mały i gotuje jeszcze kilka minut pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając.
  6. Jeśli kisiel wymaga dosłodzenia dodaje ok. ½ łyżeczki miodu.
  7. Rozlewam do szklanych pucharków.

Mniam :)

Radosnych i smacznych Świąt :)

Idę zrobić dokładkę ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz