niedziela, 6 stycznia 2013

Zupa pieczarkowa z grzankami z ciemnego chleba ;)

Ha, mój chleb razowy przemycił do tej zupy... słonecznik :)

Jako mała dziewczynka byłam niejadkiem. Jednak charakter jedzeniowy zmieniał się mi, gdy na stole zjawiała się zupa pieczarkowa...

Kolejna jej odsłona:

Składniki:
- 10 dużych pieczarek
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 litr wody (wywar warzywno-grzybowy, z grzybami leśnymi)
- 3 łyżki śmietany 
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki posiekanej, zielonej pietruszki

Przyprawy:
- pieprz czarny
- gałka muszkatałowa
- ewentualnie sól

Do smażenia/duszenia:
- olej (użyłam rzepakowego)
- 1/2 małej łyżeczki masła

Na grzanki:
- 3 kromki razowego chleba
- ok. 1 łyżki masła (najlepiej klarowanego)

Przygotowanie:
1.  Grzyby kroję w plasterki, cebulę w drobną "kostkę". W głębokim garnku podsmażam je na mieszaninie oleju i masła. Duszę. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek.

2. Zalewam wywarem warzywno-grzybowym. Gotuję.

3. Chleb kroję w dużą kostkę. Lekko podsmażam na maśle na patelni na niedużym ogniu.

4. Mieszam w dużym kubku śmietanę z mąką kukurydzianą i odrobiną wody. Hartuję odrobiną gorącej zupy. Wlewam do zupy. Dodaję gałkę muszkatołową, pieprz, odrobinę soli. Mieszam. Chwilkę jeszcze gotuję na małym ogniu.

5. Czas rozlać zupę na talerze. Do każdego dodaję kilka grzanek. 

Smacznego :)
-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz