środa, 4 kwietnia 2012

Bliny z sosem pieczarkowym chrzanowo-musztardowym

Pierwszy raz zrobiłam bliny ;) dla dwóch osób.
Niecierpliwie czekam na święta Wielkanocne.
Do placuszków przygotowałam sos pieczarkowy z wielkanocną nutką chrzanowo-musztardową

bliny z sosem
Fot. Bliny z sosem chrzanowo-musztardowym


Ciasto na bliny:
- 20 dkg mąki pszennej (typ 650)
- 10 g drożdży
- 250 ml mleka
- szczypta cukru i soli
- 1 jajko

Z wyżej podanych składników wyszło mi ok. 10 blinów.


Sos pieczarkowy chrzanowo-musztardowy:
- 12 pieczarek obranych i pokrojonych na cztery części każda
- 1/2 cebuli drobno pokrojonej
- ok 200 ml wody
- 3 łyżki śmietany
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżeczka chrzanu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżka koperku
- 1 łyżka (kopiasta) mąki kukurydzianej lub mąki pszennej (typ 650)
- odrobina chili, pierzu, soli, kminku
+ ewentualnie 1/2 kostki bulionowej

Smażenie/duszenie:
 - kilka łyżek oleju (użyłam rzepakowego), mała łyżeczka masła sklarowanego i mała łyżeczka masła
zwykłego

Przygotowanie ciasta na bliny:
1. W odrobinie mleka rozpuszczam drożdże z dodatkiem cukru.
2. Do dużej miski wsypuję mąkę, sól, dodaje mleko, ubite jajko i rozpuszczone drożdże. Wszystko dokładnie mieszam.
3. Wyrobione ciasto odstawiam do wyrośnięcia.
4. Bliny smażę na oleju na patelni. Na każdy placuszek nakładam ok. 2 łyżek ciasta.


Przygotowanie sosu:
1. Pieczarki obieram i kroje każdą na cztery części. 2. Cebulkę obieram i drobno siekam. 3. Pieczarki i cebulkę wrzucam do rondelka z olejem i łyżeczką masła sklarowanego i duszę pod przykryciem dodając 2 łyżki wody. 4. W garnuszku mieszam: śmietanę, ser mascarpone, mąkę, wodę, chrzan, musztardę i przyprawy. 5. Mieszaninę "hartuję" łyżką uduszonych pieczarek i wlewam ją do pozostałych w rondelku. 6. Do sosu dodaję koperek. 7. Sos gotuję do miękkości pieczarek.

Smacznego :)

Danie na talerzu można oprószyć startym żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz