niedziela, 10 czerwca 2012

Kawa z mlekiem... niemal mrożona

Po przebudzeniu... Lekko zaspana... często potrzebuje napoju zarówno zimnego jak i orzeźwiającego.


Kawa... niemal mrożona
Fot. Kawa... niemal mrożona



Składniki:
- 200 ml. mleka "prosto z lodówki"
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, tej ulubionej
- ewentualnie 1/2 łyżeczki cukru lub słodzika naturalnego z soku brzozy
- bita śmietana (ok. 100 ml)
- sos czekoladowy (ok. 1 łyżeczka)
- 1 łyżka wiórek czekoladowych

Składniki na jedną szklankę kawy z mlekiem.







Przygotowanie:



1. Zimne mleko wlewam do dużej szklanki










2. Do mleka dodaje dwie łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Chwilę czekam aż proszek nasyci się wilgociom.









3. Energicznie mieszam mleko kilkadziesiąt sekund aż do rozpuszczenia się kawy. Próbuję. Dodaję cukier, wiórki czekoladowe. Jeszcze raz mieszam.









4. Dodaję na wierzch bitej śmietany. Maksymalnie dużo ;)









5. Ukoronowanie. 
Polewam bitą śmietanę sosem czekoladowym.


Smacznego życzy poranny łasuch :)

P.S. Inne pomysły na ukoronowanie kawy z mlekiem: cynamon, cukier waniliowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz