niedziela, 17 marca 2013

Kasza jęczmienna podsmażana

Analizując codzienny jadłospis zauważyłam... my w ogóle nie jadamy kaszy!

Czas to zmienić ;)

Składniki:
- 1 szklanka kaszy jęczmienna (objętość przed gotowaniem)
- 2 łyżki tartej bułki
- 3 łyżki tartego żółtego sera (+ kilka łyżek do posypania gotowej potrawy)
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1/2 cebuli
- 10 małych pieczarek
- 1 jajko
- 4 spore ogórki konserwowe

Przyprawy:
- pieprz
- sól
- ostra papryka mielona
- kolendra mielona

Do gotowania:
- woda
- 1/2 kostki bulionowej (grzybowej) lub kilka pokruszonych grzybów suszonych

Do smażenia:
- olej (użyłam rzepakowego)

Przygotowanie:
1. Kaszę gotuję w  wodzie z kostką bulionową (według przepisu na opakowaniu kaszy). Z subiektywnych wrażeń zapachowych: pięknie pachnie gotowana kasza.
2. Cebulkę i pieczarki obieram, drobno kraję i podsmażam na oleju.
3. Odsączoną i lekko wystudzoną kaszę mieszam z cebulką, pieczarkami, płatkami owsianymi, bułą tartą, serem, przyprawami i jajkiem.
4. Kaszę z pozostałymi składnikami podsmażam na oleju. W trakcie smażenia będą tworzyły się podsmażone "chrupki-skorupki" i... o to chodzi ;)
5. Danię posypuję obficie tartym serem żółtym. Podaję z pokrajanym ogórkiem konserwowym.

Smacznego ;) :)

P.S. Ile rodzajów kasz do skosztowania przed nami. ;)
P.S. 1. Uwaga dla oszczędnych, lub takich, którzy nie przepadają za częstych chodzeniem do sklepu: kasza jest bardzo wydajna ;)
P.S. 2. Do dociekliwych i spostrzegawczych: tak to miała być masa na kotlety, ale... w ostatniej chwili zmieniłam zamiary ;)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz